VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

vrijdag 1 april 2016

Opdat de neerlandistiek gratis blijve!

Door Marc van Oostendorp


Dat was wel even onaangenaam wakker worden, vanochtend. Normaliter drink ik eerst een kop thee (koffie mag niet want mijn vrouw wordt wakker van het espresso-apparaat) en begin dan de dag met Neder-L: eerst lezen wat de collega's allemaal hebben gedaan, dan mijn eigen stukje tikken.

Maar vanochtend schrok ik me rot. Midden in de nacht blijkt Peter-Arno Coppen een coup te hebben uitgevoerd: lees zijn stukje hier.

Mijn ideaal met Neder-L was altijd: een gratis forum voor alle neerlandici bieden: discussie, vermaak, nieuws. Gezamelijk aan elkaar én aan de buitenwereld laten zien wat een rijk vak we hebben, hoeveel erin gebeurt, dat er iedere dag wel weer iets nieuws te beleven is.


Het begon me de laatste tijd al duidelijk te worden dat Coppen er anders over dacht. Het plan dat hij nu ineens gelanceerd heeft, hing duidelijk al een tijdje in de lucht. Tijdens de laatste voltallige redactievergadering begin deze maand had hij al een pak Exceltabbladen geprepareerd om te laten zien dat het inderdaad mogelijk zou moeten zijn om geld te verdienen met Neder-L, dat wij 'De Correspondent van de Nederlandse taal- en letterkunde' konden worden (zijn woorden).

Ik heb Peter-Arno altijd enorm bewonderd om zijn inzet, om de duidelijkheid van zijn uitleg en zijn werkkracht. Ik ken hem vooral van die roemruchte Neder-L-redactievergaderingen als iemand met altijd nuchtere nieuwe ideeën. (Vooral in de beginjaren was die nuchterheid bijzonder, want de vergaderingen waren toen nog met drank overgoten. Tegenwoordig is het alleen nog maar thee en, als mijn vrouw wakker is, koffie.)

Maar ik moet eerlijk zijn: ik zie niets in deze plannen. Ik kan me nog voorstellen dat we met Blendle waren gaan samenwerken om bepaalde hogekwaliteitsartikelen tegen eenvoudige betaling aan te bieden. Maar ik geloof niet in betaalde abonnementen en ook niet in het éígen 'pay-per-view'-systeem dat Coppen voorstaat. Zoals ik sowieso vind dat we nog best wat langer helemaal gratis hadden kunnen voortgaan.

Maar goed, ik zag dat als een zakelijk verschil van mening waar over te praten viel. De actie van vannacht – een en ander ineens aankondigen en kennelijk ook alle webservers al omzetten op het nieuwe systeem – is me wel wat rauw op het dak gevallen. Ik dacht nog even aan een grap, maar ik blijk zelfs alleen nog via een achterdeurtje dat Coppen kennelijk vergeten was op deze site te kunnen. Kennelijk ben ik niet meer welkom in de nieuwe plannen die de 'heer' Coppen heeft met ons vakgebied en ons forum.

Ik heb daarom besloten om met ingang van morgen elders een eigen weblog te beginnen. In de traditie van de Gids en de Taalgids gaat deze publicatie heten De nieuwe Neder-L. Ik kan het adres nog niet geven, want het is nog niet klaar, maar wie vandaag (voordat Coppen dit bericht wist) hieronder in de reacties zijn interesse kenbaar maakt, zal spoedig op de hoogte worden gebracht.

Opdat de neerlandistiek gratis blijve!


13 opmerkingen:

 1. Dank jullie wel voor wat glimlachjes in de ochtend. Nog voor de koffie. Lonneke Koolman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou "kikker in je bil" willen antwoorden, maar het ziet er bedrieglijk echt uit. Gegeven de algemene kortzichtigheid waarmee de geesteswetenschappen hun draagvlak vernietigen, vrees ik echter dat het echt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een Italiaanse die het drinken van espresso aan banden legt lijkt me zó ongeloofwaardig, dat de rest wel waar moet wezen. Hopelijk komt er op het nieuwe blog meer ruimte voor die aquarelletjes. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het nieuws van de dag is toch wel dat de neerlandistiek gratis zou zijn geweest! Was het maar zo: zo'n geldverslindende tak van wetenschap die wil onderzoeken wat iedere rechtgeaarde taalgebruiker allang weet, zou moeten betalen voor haar linkse fratsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit valt me een beetje van je tegen, Marc. Dit hadden we toch duidelijk afgesproken tijdens de laatste redactievergadering: de basis is gratis, en voor extra diensten dan een kleine vergoeding. Jij framet het nu als een verregaande doorgedrukte vercommercialisering, maar we waren het erover eens dat dit de enige manier was om de boel in de lucht te houden. Wij werken 365 dagen per jaar (soms 366) om de lezers elke dag hoogwaardige en toch gevaloriseerde neerlandistische content te bieden (jij niet het minst), en dat moet uit de lengte of de breedte komen, constateerden wij. Het was wel tegen het einde van de vergadering, en misschien heb je het niet helemaal meegekregen omdat jij toen al aan je stukje voor de volgende dag bezig was, maar het staat toch echt in de notulen die wij later opgestuurd kregen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een infame leugen. Ik ben nooit aan mijn stukjes van de volgende dag bezig. En wat die notulen betreft: die lees ik nooit. 'Het gesproken woord telt' is mijn levensmotto.

   Verwijderen
  2. Ik ben toch wel wat gerustgesteld omdat ik vermoed dat rechtgeaarde neerlandici management speak eerder gebruiken als persiflage dan uit overtuiging :)

   Verwijderen
 6. Daar moet toch wel een oplossing voor zijn, dat je 's ochtends tenminste gewoon koffie kunt drinken?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, dit kan natuurlijk niet. Ik jat altijd de afleveringen van 'De geschiedenis van het Nederlands in 196 sonnetten'om daarmee goede sier te maken op Het vrije vers (www.hetvrijevers.nl) en zou daar na 64 delen mee moeten stoppen. Want ook wij werken voor niets en zorgen al jaren voor een gratis poëzietijdschrift, waar kosten uit eigen zak betaald worden (en van een bijstandsuitkering) en betalen voor die afleveringen kan bruin niet trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi, zo'n tweetrapsgrap op 1 april, of vergis ik me? Ha ha, neerlandistiek volgens het blendle-model, daar gaan veel mensen rijk van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Marc, ik kijk uit naar de nieuwe Neder-L!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.