VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

woensdag 4 april 2012

A megool!

Precies een maand geleden schreef ik er nog over: de armzalige staat waarin de Nederlandse aanspreekvormen verkeren. Waar is de tijd dat wij elkaar nog aanspraken als "O mijn edele vriend!" Dat O, dat lijkt helemaal verdwenen.

Gelukkig, de redding is nabij. Jonge Nederlandstaligen spreken elkaar weer op een klassieke manier aan. Ze gebruiken daarvoor alleen niet O! maar A!, en zeggen dus niet O hartedief maar A megool! Dat leerde ik uit een cursus Marokkaans-Nederlands op YouTube van de cabaretier Salaheddine (de uitleg van de a-constructie begint na 15 seconden:

Googelen leert dat a hoofd en a megool (en trouwens ook a mongool) inderdaad gebruikt worden, voor zover valt na te gaan altijd door Marokkanen en altijd in een aansprekende vorm. De enige uitzondering die ik kan vinden staat uitgerekend als reactie onder een column van Salaheddine: Beetje intellect tegenover dat domme gezwets van A hoofd Wilders. Deze tekst is van een zekere Simon le Bon die door de overige bezoekers van de website als een niet-Marokkaan herkend wordt. Die moet dus nog wat bijles nemen in het gebruik van de moderne vocatief.

De rest van de les in de YouTube-video is trouwens ook interessant. Blijkens de vele reacties onder de video op de YouTube-pagina is ieder van Salaheddines observaties goed getroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.