VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

woensdag 11 april 2012

Het eerste Nederlands op Twitter?

Het zou eigenlijk makkelijk moeten zijn: taalarcheologie op het internet, maar het blijkt nog geen sinecure. Wat is bijvoorbeeld het oudste Nederlands dat op het internet gebruikt wordt?

In 2004 schreef de toenmalige redactie van Taalpost daarover een prijsvraag uit over die vraag. Het antwoord dat onze lezers toen vonden was 'Nederlandse Vereniging voor Kunstmatige Intelligentie', uit een usenet-bericht van 27 juli 1982. Het eerste volledige zinnetje luidde Oftwel je gaat je gang maar broer en kwam voor in een nieuwsgroependiscussie van 15 februari 1984. (De voorloper van het internet werd op dat moment alleen gebruikt in Amerika, het zinnetje kwam voor in een berichtje van een Nederlandse onderzoeker in Amerika die waarschijnlijk voor de grap zijn gesprekspartners wilde verwarren met zijn idiomatische Engels.)

Sindsdien heeft de taalarcheologie weer volledig stilgelegen. Sterker nog, ik schrijf de bevinding hier maar weer eens op, voordat hij anders verloren gaat. Het verslag van de wedstrijd stond ooit op de website van Onze Taal, maar is daarvan helaas zelf ook alweer verdwenen.

Bovendien: sinds 2004 hebben zich natuurlijk weer nieuwe ontwikkelingen voorgedaan, zoals de opkomst van de sociale media. Wat was het eerste Nederlands dat op Twitter gebruikt werd of, waarschijnlijk nog lastiger, op Facebook? Valt dat nog te achterhalen? Wie was de eerste Nederlandstalige Twitteraar?

6 opmerkingen:

 1. Interessant - ik heb óók in 2004, maar onafhankelijk van Taalpost, dezelfde zin als oudste Nederlandstalige nieuwsgroepzin gevonden, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:1984. Het 'vader' dat ik daar meld voor december 1982 kan ik overigens niet terugvinden, de enige 'vader' die in die tijd gezien wordt is Darth Vader.

  En nu ik toch op mijn favoriete Wikipedia zit:

  Het beetje dat bekend is van de oergeschiedenis van de Nederlandstalige Wikipedia (tegenwoordig wordt alles bijgehouden, maar dat is pas zo sinds oktoboer 2002) valt te lezen op http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Hoe_zijn_de_Wikipedianen_hier_beland%3F/Archief_tot_augustus_2004, bij het bericht van Amarant.

  Op het eerste Nederlands in Wikipedia als geheel zou ik wel eens zelf van invloed geweest zijn - in maart (of mei?) 2001 schreef ik een stuk over de geschiedenis van Nederland (op de Engelstalige Wikipedia), waarop een andere medewerker me complimenteerde met "Knap werk!"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier kun je de eerste tweet van een gebruiker vinden, misschien handig? http://myfirsttweet.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Teleurstellend: "Sorry, but for some reason you can't grab the first tweet for people with over 3,200 updates"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier staat iets over de langst twitterende Nederlanders:
  http://nl.twirus.com/details/blog/728/
  en
  http://twitterfacts.blogspot.com/2007/04/first-state-of-dutch-twitosphere.html
  (Of het klopt weet ik niet.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met behulp van het bovenstaande is het volgende wellicht een aardige eerste gok. De eerste tweet van @martijn (van de top-10) was (via MyFirstTweet):

  martijn: Eens kijken hoe dit gaat... 2006-07-15 21:32:26

  De eerste tweet van @ianus was in het Engels, maar misschien heeft hij alsnog ook een tweet in het Nederlands ouder dan deze.

  Overigens is de inhoud van de tweet van @martijn best aardig als eerste Nederlandse tweet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank KeithWM @cvodb is de eerste Nederlandse twitteraar, maar zij twitterde destijds alleen in het Engels. @ianus zou inderdaad nog een Nederlandstalige tweet op zijn naam kunnen hebben, maar ik ben bang dat mijn kleine testzinnetje inderdaad de eerste Nederlandstalige frase op Twitter was.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.