VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

vrijdag 6 januari 2012

Nws: Karel Martens ontvangt Gerrit Noordzij prijs 2012

De Gerrit Noordzij prijs gaat dit jaar naar typografisch ontwerper Karel Martens. Hij krijgt de prijs op vrijdag 9 maart 2012 in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) uit handen van de laureaat 2009, Wim Crouwel. Na de prijsuitreiking op vrijdag 9 maart vindt de opening plaats van een tentoonstelling over het werk van Wim Crouwel.

Verrast en verheugd is Karel Martens (Mook en Middelaar, 1939) met de Gerrit Noordzij prijs. Martens ontvangt de prijs, vernoemd naar letterontwerper Gerrit Noordzij, vanwege zijn prestaties op het gebied van zowel typografie, lesgeven als publiceren. Hij gaf talloze boeken vorm en ontwierp omslagen voor de SUN – de Socialistische Uitgeverij Nijmegen -, postzegels, muntontwerpen, belettering van gebouwen, telefoonkaarten en deed typografische drukexperimenten. Daarnaast is hij sinds 1977 actief als docent, eerst aan de ArtEZ academie in Arnhem, daarna aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij stichtte de WT, de Werkplaats Typografie, een masteropleiding typografie in Arnhem. In 2009 werd Karel Martens gastdocent aan de Yale University School of Art in New Haven, Connecticut voor de prestigieuze opleiding Graphic Design. Martens is herhaaldelijk bekroond voor zijn werk, onder meer met de Dr. A.H. Heineken Prijs voor de Kunst in 1996.

Wim Crouwel

Op 9 maart opent een tentoonstelling in de galerie van de KABK over het werk van Gerrit Noordzijprijs-laureaat 2009, grafisch vormgever Wim Crouwel (Groningen, 1928). De tentoonstelling is samengesteld door studenten Type & Media van de KABK. Crouwel staat bekend om zijn systematische en geordende ontwerpen. Tot 1980 stond hij aan het roer van het ontwerpbureau Total Design. Hij maakte tevens vele affiches, catalogi en tentoonstellingen voor het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1973 werd hij bijzonder hoogleraar industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit te Delft en in 1981 directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Crouwel won belangrijke prijzen zoals de Piet Zwart Prijs van
de BNO in 1991 en de Oeuvreprijs Vormgeving van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst in 2004 en de Gerrit Noordzij prijs in 2009. Bij de tentoonstelling van Crouwel verschijnt een publicatie.

Gerrit Noordzij prijs

De Gerrit Noordzij prijs is een initiatief van de masteropleiding Type and Media van de KABK, georganiseerd in samenwerking met Museum Meermanno | Huis van het boek te Den Haag en onder auspiciën van de dr. P.A. Tiele-Stichting. De prijs wordt eens per drie jaar door een deskundige jury toegekend. De jury bestond dit jaar uit: Jack Verduyn Lunel (voorzitter) directeur van de KABK, Gerard Unger, hoogleraar Typografie aan de Universiteit Leiden, Petr van Blokland, letterontwerper en docent aan de Type and Media-opleiding en Ada Lopes Cardozo, hoofd afdeling Grafisch Ontwerpen van de KABK (secretaris). De prijsuitreiking en de tentoonstelling worden in 2012 gesponsord door de Jurriaanse Stichting, de Gemeente Den Haag en het Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds.

De Gerrit Noordzij prijs werd achtereenvolgens uitgereikt aan Gerrit Noordzij, Fred Smeijers, Erik Spiekermann, Tobias Frère-Jones en Wim Crouwel.

Uitreiking Gerrit Noordzij prijs 2012: Vrijdag 9 maart om 16.00 uur in het Auditorium van de KABK.
Tentoonstelling Wim Crouwel: Vrijdag 9 maart t/m vrijdag 6 april in de Galerie van de KABK.