VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

maandag 16 januari 2012

Col: 20 tweets per uur

De internetjournalist Jeroen Mirck kwam vorige week met een verrassing, die het leven van de taalonderzoeker nóg opwindender gaat maken. Mirck maakt al sinds 2007 jaarlijks de lijst van actiefste Nederlandse Twitteraars op. Tot nu toe stonden op die lijst altijd min of meer bekende gebruikers van het netwerk, maar die waren dit jaar ineens bijna allemaal weggevaagd door scholieren. Mircks belangrijkste observatie was:

"Wat opvalt: deze youngsters twitteren ALLES wat in ze opkomt, in een taaltje dat ouwe lullen (lees: mensen boven de 24 jaar) nauwelijks nog begrijpen."

De 'winnaar' van dit jaar is een zekere Cliff Bundy, die het afgelopen jaar 212.776 tweets de wereld inslingerde. Als we ervan uitgaan dat hij gemiddeld zo'n 7 à 8 uur per dag slaapt, betekent dat ruim 20 berichten per uur. Hoewel daar veel 'retweets' bijzitten, dat wil zeggen: berichten van anderen die hij kopieert, betekent dit dat hij iedere dag toch wel enkele duizenden woorden zit te tikken. Menig veelschrijver zou er jaloers op worden.

Het mooie nieuws voor de wetenschap is: al die woorden zijn openbaar op het internet. Cliff Bundy maakt samen met de andere leden van Mircks top-40 iedere dag een taalcorpus toegankelijk waar je twee jaar geleden alleen nog van kon dromen.

Zelfs oppervlakkige inspectie van het corpus levert al een aantal opvallende resultaten op. Hier zijn een paar (niet-geretweete) berichten van gisteren:

Heb echt geen slaap.
Ahaha eentje doet 't slim heee.
Manne roddelen op bbm :P
Je ging hihi'en he?
Jij zou blij zijn als je haar kon dieken.
You got served mi boy.
Riva je weet niet ze heeft een lichaam hooor.
Ga dr pas followen als ze een ava met dr face zet.
Of zij followde me als eerst, weet nie meer

Een heleboel woorden zijn voor een ouwe lul als ik ben inderdaad volkomen nieuw, al is de zeer beperkte contekst van Bundy's livestream wel voldoende om te zien dat bijna al die woorden iets met seks te maken hebben. Er is elders enige discussie over het werkwoord hihi'en dat kennelijk voor Bundy en de zijnen ook net nieuw is, en dat lijkt me een van de fascinerende mogelijkheden van dit soort Twitter-netwerken: je kunt de synoniemen voor neuken zien ontstaan, zich zien verspreiden of zien uitsterven vanuit je luie bureaustoel. (Het andere onderwerp van gesprek is Twitter zelf, en dat is veel gemakkelijker te followen, pardon, volgen. Een 'ava met dr face', dat betekent vast dat het meisje in kwestie eerst een foto op haar profiel moet plaatsen waarop haar gezicht te zien is.

Nog een fascinerend onderwerp van onderzoek: hoe precies Bundy is met zijn interpunctie. Bijna iedere zin wordt afgesloten met een punt, ook al zijn er zelden of nooit tweets met meer dan één punt. Die punt sluit bovendien altijd precies aan op de laatste letter van de zin. Zoals hij ook de moeite neemt om een apostrof te plaatsen in hihi'en. Het zijn toch allemaal extra handelingen als je zoveel tweets per uur maakt. (Iemand zou natuurlijk eerst moeten uitzoeken of de app UberSocial for Blackberry die Bundy gebruikt automatisch punten invoegt, maar dat lijkt me eigenlijk sterk: als ze niet nodig zijn omdat er een smiley staat, ontbreken ze ook.)

Tegelijkertijd vind je allerlei interessante spreektaalvormen, leenwoorden en afwijkende spellingen in volkomen huiselijke mededelingen:

als ik daar ga ik buy een euroshopper cola fles van appie en neem een grote beker mee vn huis

Als ik het goed begrepen heb, mag je van Twitter het materiaal niet zonder meer opslaan of gebruiken voor onderzoek, dus daar valt nog wel wat werk te doen. Nogmaals, nog maar twee jaar geleden, toen de wedstrijd van Jeroen Mirck gewonnen werd door 'Twittergoeroes', moesten collega-taalkundigen halsbrekende toeren uithalen om dit soort constructies op het spoor te komen. Nu stromen ze, als je Mircks hele top-40 followt, met een snelheid van honderden per minuut je computer binnen. Een nieuw fenomeen ontstaat: de massaschrijver. Cliff Bundy is er het eerste voorbeeld van. Dat moet iets gaan veranderen aan het onderzoek naar taal.

Marc van Oostendorp