VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

donderdag 5 januari 2012

Age: Lezing Duitse mediëvist Eberhard König


Donderdagavond 19 januari in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag

Drs. J.S.M. Savenije, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, nodigt u van harte uit voor de lezing van de Duitse mediëvist prof.dr. Eberhard König op donderdag 19 januari 2012, ter afsluiting van zijn fellowship bij de Koninklijke Bibliotheek en het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences).

In zijn lezing onder de titel: Devotion from Dawn to Dusk. The Office of the Virgin in Books of Hours of the Koninklijke Bibliotheek in The Hague stelt Eberhard König, autoriteit op het gebied van middeleeuwse verluchte handschriften, dat de collectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) een ideaal vertrekpunt is om het getijdenboek in internationaal perspectief te bekijken.
Getijdenboeken waren ongekend populair in de late middeleeuwen. Deze gebedenboeken voor leken zijn in grote hoeveelheden bewaard gebleven. Toch zijn er geen twee gelijk. Vooral de regionale verschillen zijn aanzienlijk, in tekst, taal en versiering. Niet alleen bewaart de KB een ongeëvenaarde collectie verluchte getijdenboeken van eigen bodem, ook andere gebieden in Europa zijn er goed vertegenwoordigd, met soms buitengewoon rijk versierde exemplaren.

Eberhard König is de achtste gerenommeerde onderzoeker die zich sinds 2005 aan de KB en het NIAS verbonden heeft. Meer informatie over Eberhard König en het fellowship vindt u op http://www.kb.nl/fellowship .

Vanaf 19.30 uur bent u welkom voor de ontvangst met koffie en thee in de Foyer. Tevens kunt u de vrij toegankelijke topstukkententoonstelling van de KB en het Nationaal Archief bezoeken, alwaar onder meer het prachtige getijdenboek van de Meester van Zweder van Culemborg te zien zal zijn. De lezing begint om 20.00 uur in de Aula. Rond 21.00 uur start de afsluitende borrel.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad.
U kunt zich tot donderdag 12 januari 2012 aanmelden, bij voorkeur per e-mail via activiteiten@kb.nl, maar u kunt ook bellen naar 070-3140592. Wij hopen u op donderdag 19 januari te mogen begroeten.

Drs. Marieke van Delft
Conservator Oude Drukken/Curator of Early Printed Editions
Editor Bibliopolis / Account manager STCN
Afdeling Collecties/Department of Collections