VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

woensdag 11 januari 2012

Age: Colloquium over Maurice Maeterlinck in Gent

U wordt uitgenodigd op het colloquium: Maurice Maeterlinck en de natuur / Maurice Maeterlinck face à la nature, dat op 4 februari 2012 georganiseerd wordt door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en de Vakgroep Letterkunde, afdeling Frans van de Universiteit Gent naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur aan Maurice Maeterlinck.

Dit colloquium omvat twee delen:

1. een internationale studiedag waarin zes sprekers een of meer werken van de auteur zullen belichten in het kader van het thema ‘natuur’. Naast vier Belgische specialisten (C. Angelet, C. Berg, N. Verschoore, M. Quaghebeur) komen ook twee buitenlandse academici aan het woord: R. Grutman (Ottawa, Canada) en J. Kaempfer (Lausanne, Zwitserland). Het colloquium verloopt dan ook in twee talen: Nederlands en Frans. Tussen de lezingen draagt Stefaan van den Bremt (KANTL) voor uit zijn vertaling van Maeterlincks Serres chaudes.

2. een avondprogramma waarin de twee organisatoren Anne Marie Musschoot (UGent en KANTL) en Pierre Schoentjes (UGent) in dialoog gaan met twee schrijvers: de bekende Franse auteur Philippe Claudel en de succesrijke Vlaamse schrijver Erwin Mortier. Deze confrontatie is bedoeld als verdieping van de inzichten van het dagprogramma en moet vooral ook laten zien hoe het symbolistische gedachtegoed van Maeterlinck nog steeds een grote aantrekkingskracht uitoefent op schrijvers van vandaag.

Het programma van het colloquium vindt u als bijlage bij deze mail.

Het colloquium heeft plaats in het Academiegebouw, Koningstraat 18, 9000 Gent
Aanvangsuur studiedag: 9.30u.
Aanvangsuur avondprogramma: 20 u.

Inschrijven is gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk: secretariaat@kantl.be of tel. +32 (0)9 265.93.40

Op vrijdagavond 3 februari 2012 biedt de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, in samenwerking met de Stad Gent en het Spectra Ensemble, een concert aan in de Pacificatiezaal van het Gentse Stadhuis:

Douze chansons

12 componisten uit binnen- en buitenland componeerden op vraag van Spectra muziek bij een gedicht uit de bundel "Douze Chansons" van Maurice Maeterlink. Spectra brengt voor u het resultaat van dit internationale project, Sara Debosschere draagt de gedichten voor in Nederlandse vertaling.

Meer informatie over deze compositieopdracht vindt u in bijlage bij deze mail.

Locatie: Pacificatiezaal, Stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent.
Aanvangsuur: 20u., deuren om 19.30u.
Het concert wordt u aangeboden. Reserveren is noodzakelijk: info@spectraensemble.com of tel + (0)9 296.84.79

--
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- & Letterkunde
Koningstraat 18, B-9ooo Gent
T: +32 (0)9 265 93 40
F: +32 (0)9 265 93 49
www.kantl.be