VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

donderdag 13 oktober 2011

Age: Derde Jacob Israël de Haan-lezing door Jan Fontijn

De Stichting Jacob Israël de Haan presenteert, in samenwerking met de Bibliotheca Rosenthaliana van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, de derde Jacob Israël de Haan-lezing op dinsdag 25 oktober 2011:

Tederheid en storm: de persoonlijkheid van Jacob Israël de Haan
door Jan Fontijn

In deze lezing zal Jan Fontijn de psychische structuur van de persoonlijkheid van Jacob Israël de Haan toelichten met behulp van zijn literair werk, zijn bijdragen in de krant en de roman van Arnold Zweig over hem. Daarbij komt ook zijn houding ter sprake ten opzichte van de politieke situatie in Palestina.

Jan Fontijn is neerlandicus, biograaf en essayist. Hij schreef onder andere een tweedelige biografie over Van Eeden, getiteld Tweespalt en Trots verbrijzeld, de roman Biefstuk en benzine, en de essaybundels Leven in extase, Broeders in bedrog, Kijk naar de vis en Opgebouwd uit hetzelfde.

Derde Jacob Israël de Haan-lezing
Dinsdag 25 oktober 2011, 17.00-19.00 uur
Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam.
Toegang gratis, graag aanmelden via info-bc@uva.nl of 020-5257300
http://www.bijzonderecollecties.uva.nl

Programma:

- Zaal open om 17.00 uur
- Inleiding door Marita Mathijsen
- Jan Fontijn: Tederheid en storm: de persoonlijkheid van Jacob Israël de Haan
- Borrel tot 19.00 uur

De Stichting Jacob Israël de Haan wil werk en leven van De Haan ruimere bekendheid geven en organiseert daartoe lezingen en bevordert publicaties rondom deze markante persoonlijkheid. In 2009 verzorgde Evelien Gans de eerste lezing van de stichting die als 'Ik ben een Mensch: niets is mij vreemd gebleven.’ Het spiegelgevecht van Jaap Meijer met Jacob Israël de Haan is gepubliceerd in De Parelduiker 2009/5. De tweede lezing werd in 2010 gegeven door Ludy Giebels en had als titel 'De feuilletons als biografische bron voor De Haan'.