VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

woensdag 26 oktober 2011

Age: Boekensalon 'Trilvensters en onderkasttypografie'

Presentatie van 'Trilvensters en onderkasttypografie' van Michaël Snitker
Donderdag 27 oktober 2011, 17:00 - 18:30 uur, Museumcafé Bijzondere Collecties

Op donderdag 27 oktober wordt bij de Bijzondere Collecties van de UvA een publicatie van de Amsterdamse grafisch ontwerper Michaël Snitker gepresenteerd:
Trilvensters en onderkasttypografie.

Programma

Michael Snitker over de totstandkoming van 'Trilvensters en onderkasttypografie'
Freek Kuin over Bert Schierbeek
Overhandiging eerste exemplaar aan Miriam de Vries, dochter van ontwerper Han de Vries.

Michaël Snitker:
'Trilvensters en onderkasttypografie' is een persoonlijke en onvolledige bibliografie van ‘de andere namen’, Bert Schierbeeks tweede experimentele roman uit 1952. ‘de andere namen’ – dat ‘in nauwe samenwerking met de auteur’ is vormgegeven door Han de Vries – is voor mij als grafisch ontwerper door de jaren heen een belangrijke referentie gebleken. Met als resultaat dat ik er opeens 13 exemplaren van bleek te bezitten. Toen ik begin dit jaar toegang kreeg tot het archief van Han de Vries in Garderen, de dag voordat het definitief verspreid zou worden, was dat het uitgelezen moment om mijn fascinatie eens scherp onder de loep te nemen. De oorsprong ervan geeft zijn geheim niet zomaar prijs, al is daar drie maanden later zowaar deze bibliografie. Al schrijvend heb ik deze bundel vormgegeven. Ik dank iedereen die in mij gesproken heeft en garandeer dat er buiten deze regels geen woord van mijzelf bij is. Het gaat hier om een zuivere tekstmontage. Zoals Schierbeek zijn boeken opzette, volgens een programma, is ook deze bundel opgezet.

Deze publicatie werd mogelijk gemaakt door Lenoirschuring, Calff & Meischke, Proost en Brandt en Fonds voor de beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

'Trilvensters en onderkasttypografie' is alleen te verkrijgen uit de hand van de vormgever, de drukkers of de papierleverancier!