VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

woensdag 26 oktober 2011

Age: 32nd Amsterdam Antiquarian Bookfair

Boeken in Beweging

32nd AMSTERDAM ANTIQUARIAN BOOK, MAP & PRINT FAIR 2011

Een enkele tulpenbol kon in de periode 1634-1637 net zoveel waard zijn als een compleet Amsterdams grachtenpand. Toen de Hollandse handel in deze bollen ineenstortte gingen vele handelaren failliet, maar ook werden allerlei regelingen getroffen om het financiële leed voor de speculanten te verzachten.

Tijdens de aanstaande Amsterdam Antiquarian Bookfair wordt een erg bijzonder boek aangeboden door een van de deelnemende antiquaren. Het betreft Het Groote Tafereel der Dwaasheid, een boek dat in 1720 werd uitgegeven als reactie op de eerste financiële speculatiegolf uit de wereldgeschiedenis. In 77 grote en zeer fraai gegraveerde prenten wordt een bijtende kritiek gegeven op de zogenaamde tulpenwindhandel of tulpomanie.

Arnold Heertje is ambassadeur van de Amsterdam Bookfair. De emeritus hoogleraar economie is zelf een groot boekenliefhebber en hij opent de fair op vrijdag 28 oktober om 14.00 uur.

Op de beurs wordt speciale aandacht gevraagd voor het Haagse Museum Meermanno. Het oudste boekenmuseum ter wereld moet de deuren sluiten als het voor 31 december niet voldoende eigen inkomsten heeft gegenereerd. Veilinghuis Bubb Kuyper organiseert eind november een benefietveiling van boeken en documenten die door verzamelaars aan Meermanno zijn geschonken. Diverse topstukken van de veiling zijn op de beurs al te bewonderen.

Het thema Boeken in Beweging slaat niet alleen op de diverse grote veranderingen die in de antiquarische boekenwereld zijn waar te nemen. Zo richt de Universiteit van Amsterdam / Bijzondere Collecties op de beurs een tentoonstelling in met betrekking tot beweegbare boeken en pop-ups uit de collectie van de dit jaar overleden verzamelaar prof. W.A. Wagenaar.

De Amsterdam Bookfair vindt plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober aanstaande in de Passenger Terminal Amsterdam. Meer informatie vindt u op http://www.amsterdambookfair.com

AMSTERDAM ANTIQUARIAN BOOK, MAP & PRINT FAIR 2011
Vrijdag 28-10-11 14.00 – 20.00 uur
Zaterdag 29-10-11 10.00 – 18.00 uur

Passenger Terminal Amsterdam
Piet Heinkade 27
(naast het Muziekgebouw aan 't IJ, achter Amsterdam CS)
1019 BR AMSTERDAM