VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

woensdag 15 september 2010

Nws: Tetterode Collectie naar Bijzondere Collecties UvA

Woensdag 15 september is de belangrijke verzameling archiefmateriaal over de typografische geschiedenis van het grafische handelshuis Tetterode overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Al in 1971 werd de Typografische Bibliotheek van Tetterode verworven door de UvA en ondergebracht bij de Bijzondere Collecties. Vervolgens werd daar met regelmaat archiefmateriaal aan toegevoegd. Nu heeft Tetterode besloten al het nog in het bedrijf aanwezige archief- en documentatiemateriaal aan de Bijzondere Collecties te schenken. Daarnaast worden enkele bijzondere objecten in langdurig bruikleen gegeven, waaronder twee historische drukpersen en enkele schilderijen.

De collectie van Tetterode illustreert en documenteert de geschiedenis van boek en letter in al zijn facetten. In 2001, toen het bedrijf 150 jaar bestond, gaf Tetterode het befaamde Athiaskastje in langdurig bruikleen. Het kastje bevat uniek 17de- en 18de-eeuws Hebreeuws lettermateriaal.

Tussen de Universiteit van Amsterdam en Tetterode bestaan oude banden. G.W. Ovink (1912-1984), lange tijd esthetisch adviseur van Tetterode, was ook bijzonder hoogleraar aan de UvA in de wetenschap van de geschiedenis en de esthetiek van de drukkunst. De directie van de Bijzondere Collecties is bijzonder verheugd en trots nu de volledige Tetterode Collectie te mogen beheren.

Tetterode is al bijna 160 jaar een toonaangevend bedrijf in de grafische sector. Bij de Bijzondere Collecties, de erfgoedbibliotheek van de UvA, worden meer dan duizend verzamelingen oude, kostbare en zeldzame boeken, prenten en handschriften beheerd.
Zie ook http://www.tetterode.nl
http://www.bijzonderecollecties.uva.nl