VerhuisdLet op: Neder-L is verhuisd naar www.neerlandistiek.nl

dinsdag 7 september 2010

Col: Column 72 Marc van Oostendorp: De terugkeer van Laurens Jz. Coster (september 2010)

In Nederland schijnen er op dit moment ongeveer 100.000 e-boekreaders verkocht te zijn, maar veel elektronische boeken in het Nederlands zijn er nog niet. In de handel zijn er slechts een paar duizend titels voorhanden, waarschijnlijk omdat uitgevers nog huiverig zijn voor het nieuwe medium.

Maar ook 'gratis' boeken zijn er nog nauwelijks. Op Gutenberg.org zijn ongeveer 500 Nederlandstalige boeken voorhanden, maar dat zijn grotendeels nogal eigenzinnige titels als 'Het settlement Malakka en het sultanaat Perak' van F.J. Agassis en 'Sprotje heeft een dienst' van Margo Scharten-Antink. Op dbnl.org zijn vooralsnog alleen boeken te vinden die online gelezen kunnen worden, niet met een e-reader.

Het Project Laurens Jz. Coster is een vrijwilligersproject dat zich al sinds 1995 ten doel stelt om klassieke (rechtenvrije) Nederlandse boeken vrij te geven aan het publieke domein. Het project deed dat voorheen met een website (die sinds de komst van de DBNL niet meer is bijgewerkt), een e-mailrondzendlijst die tegenwoordig ook verspreiding kent via een weblog en een Facebook-pagina.

Het wordt tijd voor een nieuwe tak. Binnenkort willen we de webpagina voor Coster gaan inrichten als een plaats waar mensen gratis mooie Nederlandse boeken kunnen downloaden: goed opgemaakte, kosteloze versies van de Nederlandstalige klassieken, en mogelijk ook (in de iets verdere toekomst) nieuw werk van veelbelovende experimenteerzuchtige schrijvers.

Omdat Coster een vrijwilligersproject is (nog nooit heeft enige subsidiegever of sponsor een cent aan het project betaald) hebben we daar vrijwilligers voor nodig. Mensen die bestaand rechtenvrij materiaal (bijvoorbeeld van de Coster-website) willen omzetten in goede e-boeken (in pdf, of epub of andere formaten); mensen die willen helpen de website op te tuigen en een modern uiterlijk en een fraaie database mee te geven; mensen die willen helpen een redactiebeleid op te zetten dat de anarchie van Coster op de juiste manier weerspiegelt. Het Project Laurens Jz. Coster pioniert al vijftien jaar in elektronische edities, en het blijft daarmee doorgaan. Sluit je aan!

Meld je aan bij Marc van Oostendorp voor zo concreet mogelijke steunbetuigingen en het aanbieden van hulp. We willen heel snel online gaan!